Preljuba si ti pomlad ...

 

Po predolgem "covidnem" premoru se bomo v nedeljo, 24. aprila 2022, ob 16.00 zbrali v Dolenji Trebuši

v dvorani kulturnega doma.

 

Zapeli in zaplesali bomo otroci podružnične šole in vrtca Dušana Muniha v Dolenji Trebuši,

moški in mešani pevski zbor Prosvetnega društva "Justin Kogoj" Dolenja Trebuša,

folklorna skupina Prosvetnega društva "Justin Kogoj" Dolenja Trebuša

in vedno bolj popularna skupina "Pomladni dan".

 

Vabljeni!

Pomlad v DT 2022 splet velika

Preljuba si ti pomlad ...

Na volilno nedeljo, 24. aprila 2022, je dvorana kulturnega doma v Dolenji Trebuši pokala po šivih, ne le zaradi množičnega obiska, ampak tudi zaradi sproščenega in navdihujočega vzdušja. Uvodoma so nas ogreli pevke in pevci mešanega pevskega zbora Justin Kogoj, v nadaljevanju pa so nastopili pevci moškega pevskega zbora Justin Kogoj. Zapeli in zaplesali so nam otroci našega vrtca teršolarji naše podružnične šole. Članice in člani folklorne skupine Justin Kogoj so poskočno zaplesali in zavrislai. Z dvema premiernima pesmima pa nas je nagradila skupina Pomladni dan. Ob zaključku pa so se predstavili tudi predstavniki društev, delujočih v naši krajevni skupnosti in sama Krajevna skupnost. Ob druženju po prireditvi pa nas je zabavala spontano sestavljena skupina domačih pevcev in godcev. Presenetili pa so nas otroci vrtca in njihove vzgojiteljice, ki so pripravili bogato razstavo o vodah v našem kraju. Čestitke vsem nastopajočim, otrokom tudi za razstavo in občinstvu za množično udeležbo in aplavze.

Nekaj slikovnih utrinkov si lahko ogledate v nadaljevanju.

Krajani

MePZ

MPZ

52. revija Primorska poje 2021

Tudi letošnjo klasično izvedbo revije Primorska poje je onemogočila epidemija bolezni COVID-19. Ampak Primorski pevci se nismo uklonili. Prilagodili smo se danim razmeram in petje počastili na nekoliko drugačen način. Za sodelovanje v prilagojeni izvedbi 52. revije se je odločilo 127 primorskih in zamejskih pevskih sestavov. Tako smo se tudi pevci našega prosvetnega in kulturnega društva priključili tej malo drugačni izvedbi 52. revije Primorska poje.

V vseh treh sestavih, ženski pevski zbor, moški pevski zbor in mešani pevski zbor, smo se zbrali v nedeljo, 20. junija, najprej na vaškem pokopališču v Dolenji Trebuši in se s pesmijo poklonili našim žal pokojnim pevcem. Nato pa smo nadaljevali s petjem pred kulturnim domom v Dolenji Trebuši. 

Lepo je bilo!

Poslovili smo se z željo, da bi bilo v naslednjem letu še lepše, da bi se nam lahko pridružili tudi poslušalci, da bi lahko skupaj ponovno začutili slovensko pesem.

V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj fotografskih utrinkov s prireditve.

 

Dan spomina na mrtve 2021

V nedeljo, 31. oktobra 2021, smo se ob Dnevu spomina na mrtve zbrali pevke in pevci našega prosvetnega društva, pridružili so se nam tudi otroci naše podružnične osnovne šole. Pred spominskimi obeležji padlim v narodno osvobodilni borbi med drugo svetovno vojno in drugim žrtvam vojne v Stopniku, Dolenji in Gorenji Trebuši smo se s pesmijo in recitacijo poklonili vsem žrtvam vojne iz našega kraja in vsem pokojnim domačinom, umrlim v času epidemije Covid-19, kot tudi vsem nam dragim pokojnim.

Še posebej smo se spomnili Justina Kogoja, po njem nosi ime naše prosvetno društvo, ki je umrl v Dahavu konec marca 1945.

Sledi nekaj foto utrinkov ...

france preserenOd kar je 8. februar praznični dan slovenske kulture, se najbrž še ni zgodilo, da tega praznika ne bi združno počastili z nastopi naših pevk in pevcev, folklornic in folklornikov, v nekem času tudi dramskih ustvarjalcev in starih godcev. Seveda nikoli ni šlo brez naših otrok, ki vedno razveselijo s svojo igrivostjo in vedrino.

proslava2020

 

Zatorej prazniku in slovenski kulturi posvetimo par besed in misli iz preteklosti in jih obogatimo z verzi pesnika, po katerem je praznik poimenovan.

Uvodni citat je iz prispevka Poglavje o kulturi, objavljenega v Učiteljskem tovarišu meseca julija, leta 1905.

 

"Poglavje o kulturi.

V preudarek nje zaščitnikom in nje krvnikom.

V kulturi je moč naroda, in s kulturnim napredkom narodovim se vzporedno množi tudi njegova moč. Le kulturno izobražen narod se more zavedati v dovoljni meri svojih pravic, svojega narodnega dostojanstva, zavedati se svoje lastne avtoritete, ker se vse te vrline morejo poroditi le v kulturno izobraženem duhu. Kultura je pogoj moralne moči, ki je neprestana izpodbujevalka fizične sile, da ta ne omaga v delu in naporu."

Uciteljski tovaris 1905

Današnjemu času in prazniku "Prešernov dan, slovenski kulturni praznik" in samemu pesniku posvečamo

nekaj brezčasnih, kritičnih, a tudi trpkih verzov iz njegovih pesmi.

Lani je slepar starino

še prodajal, nosil škatle,

meril platno, trak na vatle,

letos kupi si graščino.

(Glosa)

Slep je,

kdor se s petjem ukvarja,

Kranjec moj mu osle kaže;

pevcu  vedno sreča laže,

on živi, umrje brez dnarja.

(Glosa)

Ak pa naklonijo nam smrt bogovi,

manj strašna noč je v črne zemlji krili,

kot so pod svetlim soncem sužnji dnovi.

(Uvod h Krstu pri Savici)

Samo to znam, samo to vem,

da pred obličje nje ne smem

in da ni mesta vrh zemlje,

kjer bi pozabil to gorje.

(Iz pesmi Kam)

 

 

 

 

 

 

 

ikone FS

ikone MePZ

ikone MPZ

ikone ZPZ